Nieuws

Meten is weten.

  • Hoeveel stroom verbruikt u per jaar?
  • En hoeveel daarvan wekt u zelf op?
  • Wat verbruikt uw auto?
  • En hoeveel heeft u daarvan thuis geladen?

Het lijken simpele vragen, maar een heleboel mensen kunnen hier geen antwoord op geven. Dat is toch gek? We hebben toch allemaal slimme meters in de meterkast staan? Die kunnen dat toch allemaal uitrekenen?


Nee, dat is niet helemaal waar. Een slimme meter meet uitsluitend hoeveel energie wordt afgenomen van het elektriciteitsnet of hoeveel teruggeleverd wordt. Het is dus niet zo eenvoudig om aan de hand hiervan uit te rekenen hoeveel energie uw zonnepanelen opleveren.


En dan plaatsen we een laadpaal en gaan we opeens laden. Hoeveel laden we eigenlijk? Wat is het verbruik van onze auto? Vroeger was dat makkelijk: de meter op de pomp gaf aan wat een liter kost en we hadden allemaal wel een gevoel hoeveel kilometer je kon rijden op een liter. Maar wat verbruikt uw auto? En wat kost dat nu precies om te laden?


Iedereen die overstapt van een benzine auto naar een elektrische auto zal begrijpen dat het energieverbruik thuis gaat stijgen. Maar met hoeveel? En welk deel van de energie die u afneemt, verdwijnt nu in de auto? Daar staat natuurlijk een besparing aan de pomp tegenover en die zal aanzienlijk zijn met de huidige benzine prijzen.


Het kan lonend zijn een goed inzicht te hebben in uw energieverbruik. Wat verbruikt de warmtepomp nu echt om het huis warm te houden?. Wat is er nu daadwerkelijk geladen in de auto? Welke andere grootverbruikers in huis zorgen voor de grootste bijdrage aan de energierekening?

Het antwoord:

Meten is weten. Heel belangrijk is ook om weten hoeveel van de energie die u nodig heeft, u nu zelf opwekt. Het huidige concept van onbeperkt salderen gaat afgebouwd worden en dan is het belangrijk om niet meer op te wekken dan nodig (want over de daadwerkelijke teruglevering krijgt u straks geen vergoeding meer). En aangezien de panelen er al liggen, zal dan helaas het verbruik moeten stijgen. Zolang dit ten goede komt aan een lager gas of benzine gebruik, draagt u positief bij aan de energie transitie.

Er zijn allerlei handige apps die inzicht kunnen geven in uw verbruik. Maar voor echt inzicht, moeten er ook extra meters geplaatst worden. Er komen steeds meer mooie producten op de markt die heel nauwkeurig het verbruik van aangesloten apparaten kunnen meten. Voor de echte grootverbruikers (warmtepomp, laadpaal) zullen deze wel door een elektricien aangesloten moeten worden in de meterkast.


Alleen de slimme meter op zichzelf zal u niet van deze informatie voorzien omdat die 1) niet het verbruik van uw individuele apparaten meet en 2) u niet vertelt hoeveel energie u opwekt.

Iets om over na te denken….. 🙂

Meten is weten
Meten is weten

Tags:

Comments are closed

Latest Comments

Geen reacties om te tonen.